De Hanzeroute
Cruises Cruises Nederland Nederland

De Hanzeroute

De Hanze, een samenwerkingsverband tussen de havensteden van de Noordzee en de Oostzee, opgericht op initiatief van de handelaren. Van de 12e tot de 17e eeuw maakten er maar liefst een 70-tal steden deel uit van de Hanze. Na het verdwijnen van de Hanze in 1648, hebben verschillende steden ervoor gekozen om de overblijfselen te behouden en zo hun glorieuze verleden in stand te houden.

De beste manier om de oude Noordelijke marktsteden te ontdekken is per cruise. De eerste halte is Amsterdam, waarbij de grachten van Amsterdam natuurlijk niet mogen ontbreken! Volg de Oostelijke grachten tot aan de Jordaan. Ontdek de atmosfeer van de stad te voet, per fiets of per cruise. Via de panoramische rondrit ontdekt u de mooiste gevels, kerken en bezienswaardigheden van de stad zoals de Dam, de Stopera en het Museumplein. De kunstliefhebbers hebben de mogelijkheid om het Van Gogh museum te combineren met een bezoek aan het Rijksmuseum. Bent u een vroege vogel? Ga dan zeker in de ochtend naar de Singel en ontdek de prachtige drijvende bloemenmarkt.

De volgende halte op onze route is de stad Hamburg. Vandaag de dag eerste haven van Duitsland en tweede van Europa. Hamburg behoorde vroeger tot één van de oprichters van de Hanze. De stad heeft een zeer belangrijk kanalennetwerk, dat is samengesteld uit de wateren van de Elba, Alster en Billey. Ook vindt men in Hamburg meer bruggen dan in Venetië, maar liefst 2302!
Een bezoek aan het Stadhuis en de Sint-Michielskerk zijn zeker een bezoekje waard. De Sint-Michielskerk is één van de symbolen van de stad en diende als een baken voor de schepen die arriveerden in de haven. Daarnaast huisvestte de kerk het grootste orgel ter wereld, maar werd helaas verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vervolg uw bezoek naar de Speicherstadt, één van de grootste historische havenloodsen ter wereld. De Speicherstadt en het Kontorhaus, die tot de Unesco Werelderfgoedlijst behoren, getuigen met hun constructies van de functionele stijl en de snelle groei van de internationale handel in de late 19e en het begin van de 20ste eeuw. Eindig uw bezoek aan Hamburg in de nieuwe wijk HafenCity waar de oude dokken werden omgebouwd tot kantoren en appartementen.

Voorkeur voor een kleine stad? Dan is een bezoek aan Lüneburg perfect! Ontdek deze middeleeuwse stad met haar prachtige gotische architectuur. Vandaag de dag is Lüneburg een bruisende universiteitsstad. Met zijn “wit goud”, behoorde Lüneburg tot de rijkste en machtigste steden van de Hanze. Het “witte goud” (zout) werd geproduceerd in boerderijen sinds het jaar 1000. Breng een bezoek aan het zoutmuseum en ontdek de fascinerende geschiedenis van deze industrie. Maak vervolgens een wandeling in het centrum van de stad langsheen het Stadhuis, de kerken Sint-Jean en Sint-Nicolaas en de Lühner, Mühle en Abtsmühle windmolens.

We zetten koers richting Travemünde en Lübeck waarbij we het kanaal van Kiel oversteken. Maak een wandeling in de badplaats Travemünde en bezoek vervolgens Lübeck – hoofdstad van de Hanze in de middeleeuwen. Treedt de stad binnen via de indrukwekkende versterkte Holstein deur. De stad Lübeck behoort tot het Unesco werelderfgoed en staat bekend om zijn gotische, renaissance, barokke en klassieke stijl. Ontdek vervolgens de vijf prachtige kerken van de stad waaronder de Sint-Peter kerk en de Marienkirche alsook het Buddenbrockaus, het huis en museum dat gewijd is aan de Nobelprijswinnaar Thomas Mann.

Vervolgens staan Rostock en het vissersstadje Warnemünde op het programma. Rostock, ook wel “het noorderlicht” genoemd, behoort tot één van de mooiste steden van de Hanze. De stad heeft haar bijnaam te danken aan de eerste universiteit van Noord-Europa die zich hier bevindt. Zeker aan bezoekje waard – het Universiteitsplein, de Nieuwe markt en de astronomische klok van de Sint-Mary kerk.

Ook de haven van Szczecin in Polen mag niet ontbreken tijdens deze cruise. Verbonden met de Oder rivier, nemen de grachten u mee tot in Berlijn. Bezoek tijdens deze dag de hoogtepunten van de stad zoals de Brandenburger Tor en de Reichstag (Bundestag). Wandeling langs de Karl Marx laan tot aan de Alexanderplatz en geniet van het prachtige uitzicht over Berlijn vanuit de tv-toren van maar liefst 368m hoog. Via de oude Joodse wijk komt u aan in het Nikolaiviertel, de oudste wijk van Berlijn. Het Nikolaiviertel, ook wel de Sint-Nicolaas wijk genoemd, biedt een zeer interessante combinatie van middeleeuwse en moderne architectuur. We eindigen ons bezoek bij de overblijfselen van de Berlijnse muur en het beroemde Checkpoint Charlie.

De cruise langsheen de Hanzesteden eindig in Gdansk, de parel van de Oostzee en de amber hoofdstad. Verken de oude binnenstad die getuigt van het rijke Hanzeverleden. Bezoek het stadhuis met zijn 82m hoge belfort, de lange markt en de commerciële wijk Artus Court. Vergeet zeker niet om een foto te maken van de Neptunus fontein, het symbool van Gdansk. Wandel langsheen de kade via de Mariacka straat waar u diverse souvenirwinkels en sieradenwinkels gespecialiseerd in amber terugvindt.

expairtours.be / 02/777.01.01

Als u nog vragen heeft, aarzel dan niet om ons te contacteren !
Expairtours