Birmese gastronomie, een heerlijke maar onbekende keuken.
Cruises Myanmar

Birmese gastronomie, een heerlijke maar onbekende keuken.

Birma is één van die landen die een waar feest zijn voor je zintuigen. Geniet van onze exclusieve Expair Tours rondreizen en beleef een unieke smaakervaring!

Terwijl het land zich op volle toeren democratiseert, blijft de Birmese gastronomie daarentegen tot op heden nog vrij onbekend. Op onze Expair Tours schepen bieden wij u de mogelijkheid dit – en het verdient benadrukt te worden – verbazingwekkende culinaire eclecticisme te ontdekken.

Myanmar (ex-Birma), een voormalige Britse kolonie met 135 verschillende soorten etnische minderheden, stelt op zijn geheel eigen manier originele gerechten voor zoals bijvoorbeeld “het Birmaans buffet”. Deze typische Birmese maaltijd bestaande uit rijst (htamin), wordt vergezeld van een curry met vlees of vis, waarbij tegelijkertijd een veelvoud aan kleine gerechtjes, voornamelijk groenten, bij geserveerd worden. Al deze lekkernijen worden verder verfijnd en op smaak gebracht door de etnische invloeden (de Mon in het zuiden, de Bamaren – de belangrijkste etnische groep, of nog de Shan aan de grens van China). Het geheel wordt tenslotte overgoten met Chinese of Indiase invloeden (Birma is eveneens een voormalige kolonie van China en India).

U zal aan het ontbijtbuffet ook het nationale gerecht kunnen ontdekken, de Mohinga-soep. Heerlijke rijst-of vermicellinoedels met een volle curry op basis van visfond en verder op smaak gebracht met knoflook, uien, gember, citroengras en kikkererwtenmeel.

Traditiegetrouw vindt u ook tal van gerechten op basis van curry (hin). Geheel van een andere smaak dan we gewend zijn, wordt deze meestal bereid met knoflook, gember, uien, kurkuma en veel olie. Zo is er bijvoorbeeld de seikthar hin, een schapencurry of ook nog de ngar khu hin, een curry op basis van vis, gevangen in de wateren van de Golf van Bengalen of de Andamanse zee.

Onmisbaar als bijgerecht in de Birmese keuken zijn groenten welke onder allerhande vormen worden aangeboden: gepekeld, rauw, gestoofd of gekookt zoals bijvoorbeeld grote gekookte bonen (aye myit tar). En uiteraard rijst of htamin, die varieert  van deze van de buren door de verschillende bereidingswijzen. Andere bijgerechten getuigen dan weer van een typische en traditionele culinaire kunst.
Zo eet men bijvoorbeeld liever thee dan te drinken! Een traditie die vroeger wijdverspreid was in Azië, maar vandaag de dag enkel nog in Birma bewaard is gebleven. De thee wordt bij voorkeur opgediend als begeleidende salade bij een curry van vlees of vis. De ‘Phet thoke’, een theeblad salade, bestaat uit gemarineerde theebladeren, kool, uien, tomaten, knoflook, olie, zout, bonen en geroosterde pinda’s, waaraan af en toe ook nog garnalen en sesamzaad wordt toegevoegd om de smaak nog intenser te maken. De thee kan ook vervangen worden door tamarindebladeren (ma gyi ywet thoke).

Om uw dorst te lessen, zijn alle Birmese alcohols inbegrepen in de formule: rum, gin, whisky alsook ‘Tiger’ bier, in het niets te vergelijken met onze nationale pils.

Het Expair Tours team wenst u alvast een heerlijke degustatie aan boord van onze uitzonderlijke cruises.

Meer informatie op onze website:Als u nog vragen heeft, aarzel dan niet om ons te contacteren !
Expairtours