Angkor – emblematische tempel van het Khmerrijk
Bestemming Cambodja

Angkor – emblematische tempel van het Khmerrijk

Angkor

De emblematische tempel van Cambodja, is tevens een van de grootste en meest mystieke archeologische sites van Zuidoost-Azië. Voor Cambodja is Angkor een nationale trots en een belangrijk bedevaartsoord. Eens was het het centrum van het Khmerrijk. Vandaag de dag trekt Angkor maar liefst meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar aan. Van de tientallen tempels van Angkor zijn de tempels Angkor Wat, Bayon, Angkor Thom en Ta Prohm de bekendste.

Angkor - Cambodge

Angkor Wat

Met de bouw van de tempel Angkor Wat in de 12de eeuw door koning Suryavarman II bereikte de Khmerarchitectuur haar hoogtepunt. De opbouw van de site met stedenbouwkundige plannen, watertanks en indrukwekkende monumenten getuigt van een buitengewone beschaving. De enige tempel die nooit is achtergelaten, is dan ook de best bewaarde tempel van Angkor, maar ook het grootste religieuze bouwwerk ter wereld.

Angor Vat - Cambodge

Een van de karakteriserende eigenschappen van de tempel is zijn architectonische samenstelling. Hij is gericht naar het westen, in de symbolische richting van de dood, met als veronderstelling dat de tempel werd gemaakt als mausoleum voor zijn schepper Suryavarman II. Deze is echter nooit begraven!

Een ander kenmerk is de invloed van het hindoeïsme. Een bezoek aan Angkor Wat neemt u metaforisch mee doorheen de tijd naar het ontstaan van het universum. De prachtige apsara’s (hemelse nimfen in de hindoeïstische mythologie) zijn het pronkstuk van de tempel. Meer dan 3000 beelden met ieder unieke eigenschappen versieren de muren.

Mis vooral de prachtige zonsopgang bij Angkor Wat niet!

Angkor Thom

De laatste hoofdstad van het Khmerrijk was Angkor Thom, een fascinerende stad met tal van monumenten. Deze ommuurde stad werd gebouwd in 1177 na de herovering van Angkor door de Cham. Deze werd vervolgens overgenomen door Jayavarman VII, de legendarische koning van het Khmerrijk, die van Angkor Thom een sterke stad maakte met hoge muren en een grote gracht om de stad te beschermen tegen aanvallen van buitenaf.

De belangrijkste monumenten die u zeker moet zien zijn Bayon, Baphuon, de koninklijke stadsmuren en het Olifantenterras.

Angkor Thom Cambodge

Bayon

Bayon, gelegen in de stad Angkor Thom, is een raadselachtige tempel, die zijn bezoekers imponeert met zijn 216 gezichten, ieder herinnerend aan het gezag en de goddelijkheid van de vorst. Deze tempel, gebouwd in opdracht van Jayavarman VII, weerspiegelt originaliteit en een zeer groot ego. Ieder van zijn 216 gezichten weerspiegelt de bodhisattva Avalokiteshvara, die tevens heel sterk op de vorst lijkt. De gezichten zijn een symbool van macht, gezag en vriendelijkheid, eigenschappen die van essentieel belang zijn voor een goede gouverneur.

Bezoek Bayon vroeg in de ochtend of in de late namiddag en ontdek de magie van de tempel in de schaduw van de zon.

Ta Prohm

Als emblematisch beeld van Angkor verleidt de tempel Ta Prohm zijn publiek door het feit dat hij sinds zijn ontdekking door Europese ontdekkingsreizigers exact hetzelfde is gebleven. Volledig omgeven door de vegetatie worden de torens en de muren van de tempel intact gehouden door de enorme wortels van de bomen. Dit spectaculaire uitzicht is een herinnering aan de kracht van de jungle in Angkor.

Combineer de bezoeken aan de tempels van Angkor Wat met een cruise op de Mekong en ontdek Cambodja, Vietnam en de drijvende dorpen.

Ontdek de Expairtours-riviercruises tussen Siem Reap en Saigon.

Foto’s Pixabay en RDM